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Policy

Attending EMT/Paramedic on each call is responsible for obtaining patient’s (or authorized person’s) 
signature on Billing Authorization and Privacy Acknowledgment Form.

Procedure

If equipment is available this form should be completed in the ESO mobile software. If not a hard copy 
form should be completed and uploaded into the ePCR as an attachment.

The ambulance attendant should fill out the Patient Name and Transport Date on the top of the Form. 
Then, ONE of the three sections on this Form must be completed. These sections must be considered 
sequentially from top to bottom (i.e. the crew should start with Section I and move to Section II and then 
Section III - only when appropriate). Only when the requirements of the Section cannot be met should the 
ambulance crew move on to the next Section. The ambulance crew (or patient) is NOT free to choose 
whichever Section it wishes for completion because Medicare regulations dictate who may sign and 
when.

SECTION I 

Whenever the patient is capable of signing the Form, the ambulance crew must, at the time of service, 
get the patient (if over 18) to sign the Form in Section I. If the patient is a minor, the parent or legal 
guardian of the patient should sign the Form in Section I. 

The patient should not sign if he or she is mentally or physically incapable of signing his or her name. 
Some examples of when a patient is physically or mentally incapable of signing include: an unconscious 
patient, a patient who is mentally incapacitated, a patient under the influence of drugs or alcohol, a patient 
who is restrained and unable to sign, in great pain, or otherwise in a condition that the patient should not 
be asked to transact any business. If the patient is physically or mentally incapable of signing for any 
reason, the patient should not sign, and the crew member should then attempt to get a signature of an 
authorized representative in Section II. 

If the signature of the patient is illegible or they have signed with an “X”, a witness is required to sign the 
document with both their name as well as their address. 

Note: For a minor, the parent of guardian will sign on behalf of the minor in Section I. 

If a patient signature is obtained in Section I, no other sections of the Form need to be completed. 

SECTION II 

Only if the patient is physically or mentally incapable of signing should Section II be completed. In these 
cases, the ambulance crew should, at the time of service, make every effort to identify one of the 
authorized signers who are identified in this Section and get that person to sign (in the numerical order 
listed from (1) to (4); i.e. if available, a legal representative is preferred over a facility representative). The 
Medicare regulations permit only the authorized representative signers listed in this Section to sign on the 
patient’s behalf when the patient is physically or mentally incapable of signing. 

Before obtaining a signature from an authorized representative, the crewmember or representative signer 
must document the circumstances that make it impractical for the patient to sign on the first blank line in 
Section II (in accordance with 42 CFR §424.37). Then, the crewmember or representative signer should 
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check the appropriate box which accurately identifies the representative signer’s relationship to the 
patient. Finally, the authorized signer should sign his or her name and provide a printed name and 
address in Section II. Make sure that all of the information is complete in Section II when obtaining the 
signature of an authorized representative signer. 

If a signature of an authorized representative is obtained on behalf of the patient in Section II, Section III 
does not need to be completed. 

SECTION III 

Section III should only be completed when the patient is physically or mentally incapable of signing in 
Section I, and no other authorized representative was available or willing to sign at the time of service in 
Section II. 

Medicare requires three types of documentation to submit a claim for ambulance transports in cases 
where neither the patient (Section I) nor an authorized representative (Section II) could sign and the 
ambulance service obtains a signature from a receiving facility. Section III covers these three types of 
documentation. 

1) The first is a signed, contemporaneous (at the time of service) statement from an ambulance crew 
member who was present at the time the ambulance services were delivered. This is Part A of Section III. 
The crewmember completing Section III must sign his or her name and legibly print his or her name and 
credentials on the appropriate lines in Part A of Section III. 

2) The second type of documentation Medicare requires is documentation of the date and time the patient 
was taken to the receiving facility, as well as documentation of the name and location of that facility. That 
information may also be contained on a “trip sheet” or patient care report (PCR). However, we worked this 
requirement into this Form by having the crew member complete this information in Part A of Section III, 
and it should be completed here (even if it does appear on the PCR). The transport date on the top of the 
Form provides the “date”; that is why there is no separate line for “date” in this Section of the Form. We 
also included a line in Part A of Section II for the crew to document the circumstances that make it 
impractical for the patient to sign to remind crewmembers to document this information because it is 
required under 42 CFR §424.37. 

3) The third type of documentation Medicare requires in cases where the patient or an authorized signer 
could not sign is some type of verification from the facility that received the patient. This can most easily 
be accomplished by obtaining the signature of a representative of the receiving facility (any representative 
of the facility would suffice; a clerk, a caregiver, etc.). This is not a signature on behalf of the patient; it is 
merely a signature acknowledging receipt of the patient by that facility. This representative would sign in 
Part B of Section III, and this signature must be obtained at the time the patient is delivered to the facility 
(“contemporaneous signature”). The facility representative should also print his/her name and title. 

If a representative of the receiving facility signs in Part B of Section III, then no Secondary forms of 
Documentation need to be obtained from the receiving facility. 

ADDITIONAL INFORMATION 

Obtaining a Secondary Form Documentation 

If the patient was incapable of signing, no authorized representative was capable or willing to sign on 
behalf of the patient, and the crew was unable to obtain the signature of a representative of the receiving 
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facility acknowledging receipt of the patient (at the time the patient was delivered to the receiving facility), 
then the ambulance service should obtain secondary documentation indicating that the patient was 
transported to the facility on the date of service. The ambulance service must obtain one or more of the 
following types of documentation from the receiving facility: 
1) The Patient Care Report signed by a representative of the facility 
2) A Facility or Hospital Face Sheet/Admissions Record 
3) The Patient Medical Record 
4) A Hospital Log or Other Similar Facility Record 

Whenever possible, the crew should try to obtain the secondary form of documentation at the time of 
transport. However, if the crew is unable to obtain secondary documentation at the time of transport, the 
documentation must be obtained at some point prior to submission of the claim. 

Patient Signature Refusals 

If a (Medicare) patient refuses to sign the Form, then the ambulance service is permitted (under Medicare 
laws) to bill the patient directly. Where a patient is physically and mentally capable of signing, but refuses 
to sign in Section I, the crew should not move on to Sections II or III. Instead, the crew should indicate 
that the patient was physically and mentally able to sign, but refused to sign. This enables the claim to be 
billed to the patient directly, and does not (and cannot) get billed to Medicare.
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